Hogyan olvassuk

Hogyan olvassuk?

A szöveg nagy része erősen tankönyvszerű, ugyanakkor viszonylag gazdagon illusztrált. A gerincét egymásra épülő anyag alkotja, így lineárisan, az elejétől a végéig haladva az olvasó remélhetőleg kellő időben mindent megért és tisztán lát majd az agy alkotóelemeivel és működésével kapcsolatban, egyúttal lépésről lépésre rakhatja össze saját ismeretanyagát.
Szándékom szerint a Neuroverzum emellett alkalmas kézikönyvszerű használatra is, tehát arra, hogy bárhol beleolvassunk, és utánanézzünk egy-egy témának a teljes tartalom ismerete nélkül. Ezt támogatja a kötet végén található Tárgymutató, amely a kötetben tárgyalt fontosabb szakkifejezéseket, vagyis a kulcsszavakat tartalmazza. Ezek vastag dőlt betűvel ki is vannak emelve legfontosabb előfordulási helyükön. Emellett támpont lehet a részletes Tartalomjegyzék a könyv elején, valamint a Tárgymutató előtt található Ábrajegyzék.
A könyv bal oldali vonallal megjelölt bekezdései kifejezetten szakmai, nehezebben befogadható tartalmak a természettudomány szerelmesei számára – számukra alighanem ezek a legkevésbé sem „szárazak”, sokkal inkább érdekfeszítők. Ezek is egymásra épülnek, és azt javaslom az olvasónak, hogy vagy az elejétől olvassa el ezeket is, vagy ha az elején figyelmen kívül hagyja őket, végig tegyen így később is a könyv olvasása során. Ha pedig menet közben kedve támad hozzájuk, térjen vissza az elsőhöz, és sorban menjen végig rajtuk. Nem feledkeztem meg arról a sem, hogy az ismeretterjesztésnek és -bővítésnek legyen szórakoztató oldala is, ezért jó néhány helyen érdekességeket szőttem az ismeretek közé – ezek dőlt betűvel szedettek.
A fejezetek és alfejezetek, a kulcsszavak és az ábrák mind az agy nagy kirakósának darabjai. Ahogy az én fejemben összeállt ez a puzzle, úgy formálódott az, ahogyan bemutatom és továbbadom; majd pedig az olvasón a sor, hogy a közreadott anyagok segítségével felépítse a maga számára is a teljes képet. Szándékaim szerint ehhez rengeteg segítséget kap a Neuroverzum kötetből – ugyanakkor saját részét a feladatból, tehát az információfeldolgozást, az összefüggések megértését, egyszóval a tanulást nem ugorhatja át.

A kötet megrendelhető az Ursus Libris kiadótól, továbbá e-könyv formájában is letölthető. (Ez ingyenes, lehetőség van ugyanakkor adományozásra.) Az e-könyv előnye, hogy az alfejezet-, szakasz- és ábraszám hivatkozások, továbbá a tartalom- és ábrajegyzék sorai ott egyben kattintható linkek is. A tárgymutató viszont abból technikai okokból hiányzik, de helyette jól használható a Kulcsszótár. Lád még az e-könyv olvasási kisokos oldalt.